FAQ

* Amerika’ya giderken yanıma ne kadar harçlık almalıyım ?
Work and Travel program kurallarına göre katılımcı öğrencinin Amerika’ya girişte yanında en az 800 USD bulundurması gerekmektedir. Alaska’da çalışacak öğrencilerin işe yanlarında 1000 USD bulundurmaları zorunludur. Bu miktarlar Amerikan Konsolosluğu tarafından Amerika’ya ilk gidişinizde yapacağınız masraflar ve ilk maaşınızı alana kadar birkaç haftalık yapacağınız konaklama ve gündelik masraflarınız düşünülerek hesaplanmıştır.

* Arkadaşımla aynı işyerinde çalışabilir miyim ?
Eğer işveren sizi işe almayı uygun görüyorsa çalışabilirsiniz.

* Kendi işimi kendim bulabilirmiyim ?
İşinizi kendiniz bulabilirsiniz tabii ki üstelik bu sizin için daha az kayıt ücreti ödemek demektir.
 
* Amerika’ya gidince işim hazır olacak mı ?
Programa başvuru yaptığınız zaman işiniz hazır olmalı ancak o şekilde vize başvurusu yapabilirsiniz bu demektir ki işiniz hazır olarak Amerika ya gitmektesiniz.
 
* Yabancı uyruklu öğrenciler başvurabilir mi ?
Yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’den başvuru yapabilir ancak vizeye kendi ülkelerinden başvurmaları gerekmektedir.
 
* Ekonomik uçak biletimi nasıl sağlıyabilirim ?
Exchange International size en ekonomik uçak bileti ayarlaması yapacaktır. Fakat bileti sizde uygun bulduğunuz bir yerden sağlıyabilirsiniz.
 
* Üniversite son sınıfta okuyorum.Programa katılabilirmiyim ?
Son sınıf öğrencileri okulu bir sonraki yıl tüm yıl boyunca uzamışsa ve alttan en az 5 dersi kalmışsa programa katılabilir.
 
* Yüksek Lisans öğrencisiyim.Programa katılabilirmiyim ?
Yüksek Lisans birinci sınıf öğrencileri programa katılabilir.
 
* Açık Öğretim öğrencisiyim.Programa katılabilirmiyim ?
Devam zorunluluğu olmadığı için Açık Öğretim Öğrencileri programa katılamazlar.
 
Exchange International'in  farkı nedir ?
Garantili olarak işinizin ayarlanmasını sağlar , konusunda uzman  sponsorluğunda programı yürütür,program hakkında olumlu olumsuz yanları ile her türlü bilgiyi programa katılmış bu konuda deneyimi olan ve Türkiye’de programı ilk başlatan direktörümüz ve programa katılmış danışmanlarımızdan alırsınız.
 
* Önceden iş tecrübesi gerekli mi ?
Daha önceden tecrübenizin olması işverenler tarafından olumlu karşılanır ancak yaz işi türünde işlerde çalışacağınız için tecrübe gerekmez.
 
* Programda yer almak için gereken İngilizce düzeyi nedir ?
Günlük konuşmaları yürütecek düzeyde ingilizce bilgisi yeterli olacaktır.
 
* Yanımda bulundurmam gereken evraklar neler ?
·    Pasaportunuz
·    DS formunuz (Bu form vizeden sonra pasaportunuzun arka sayfasına zımbalanmıs halde size teslim edilecektir ve bu form Amerika’ya girişte görevli memur tarafından açılacaktır.)
·    Çalışma belgeniz ( Employment Agreement Form )
·    Çalışma adresiniz ,telefonu ve konaklama adresiniz.
·    En az iki vesikalık fotoğraf
·    Varsa banka kartınız
·    Varsa ehliyetiniz
 
* Work and Travel programına katılım sayısı konusunda herhangi bir sınırlandırma var mı?
Bir öğrenci Work and Travel programına, katılım şartlarını sağladığı sürece, istediği kadar katılabilir.
 
KURALLAR

* Katılımcılar program süresini uzatabilir mi ?
Hayır. Work and Travel programına katılan öğrenciler sadece DS 2019 formunda belirtilen süre içinde yasal olarak çalışma iznine sahiptirler. Öğrenciler programa en erken 1 Haziran’da başlayabilir, en geç de 30 Eylul'e kadar calisabilirler. (Turkiye icin) 
 
* Work and Travel programına katılım sayısı konusunda herhangi bir sınırlandırma var mı ?
Bir öğrenci Work and Travel programına, katılım şartlarını sağladığı sürece, istediği kadar katılabilir.
 
* Program süresince vergi ödemek gerekiyor mu ?
Evet. Her Work and Travel program katılımcısı gittiği eyaletin kuralları ve oranlarına göre federal ve state vergilerini ödemek zorundadır. Öğrenci program bittikten ve ülkesine döndükten sonra vergi geri ödemeleri konusunda yardım alabilmek için Exchange International’e başvurabilir.

* Work And Travel programı içersinde iki işte çalışabilirmiyim ? Yasal mı ?
Öğrenciler gerekli şartları ve yükümlülüklerini yerine getirdikleri sürece iki farklı işte çalışabilirler. Fakat öğrencinin ilk bulunduğu işi aksatmaması gerekir.
 
* Öğrenci Amerika’da ilk işinden ayrılabilir mi ?
Öğrenci eğer ilk işinden ayrılıp başka bir işe geçmek isterse bunu ayrılmadan önce sponsoruna bildirmeli ve yazılı onay almak zorundadır. Herhangi bir iş aksatma veya habersiz ayrılma durumunda sponsor tarafından programına son verilebilir.
 
* Öğrenci çalışacağı işi Amerika’ya vardıktan sonra ayarlayabilir mi ?
Hayır. DS 2019 formunu hazırlayan sponsor, ancak öğrencinin iş eşleştirmesi kesin bir şekilde yapıldıysa ve öğrenci ile işveren arasında İşveren Onay Formu imzalandıysa işlem yapmaktadır. Ayrıca Amerikan hükümeti vize düzenlemesine göre DS 2019 formunun verilebilmesi için öğrencinin önceden ayarlanmış ve onaylanmış bir işinin olması gerekmektedir.
 
* İstediğim zaman dönebilirmiyim ?
İşverenler öğrencilerle sezon sonuna kadar çalışmak üzere anlaşma yapar dolayısı ile sözleşmeniz sonuna kadar Amerika da kalmanız beklenir ancak memnun değilseniz işvereninizi zor durumda bırakmayacak şekilde önceden haber vererek  dönebilirsiniz . Ancak iş ve/veya konaklama için herhangi bir depozit alınmışsa bunun iadesini beklememelisiniz.
 
* Konaklama ve yeme içme sorunum nasıl çözülecek ?
İşiniz ayarlanırken genellikle konaklama ve yemek sağlanacak şekilde ayarlama yapılır.Bazı işverenler yemek sağlamaz bu durumda kendi olanaklarınızla bunu çözmeniz gereklidir. Yine aynı şekilde bazı işverenler konaklamanızada karışmayabilir bu durumda size Exchange International yetkilileri yardımcı olacaktır.
 
* Work&Travel katılımcısı hangi işlerde çalışamaz ?
Au-Pair, çocuk bakıcılığı,Kamp Danışmanlığı,Tıpla ilgili işler, hasta bakıcılığı,Uçuş eğitimi,  Yolcu gemisi
 
* Çalışma süremin sonunda nelere dikkat etmeliyim ?
Çalışma süreniz sonunda işvereninizden W2 formu istemeyi unutmayın.Bu formda sizin ne kadar süre ile çalıştığınız ve ne kadar para kazandığınız yazmaktadır. Vergi iadesi için bu belgenin sizde bulunması gereklidir.Şayet orada iken alamazsanız işvereninizden adresinize göndermesini isteyiniz.
 
* Kazandığım parayı nasıl saklamalıyım ?
Gider gitmez size en yakın bankada hesap açtırın ve paranızı bankada tutun.Hesap açtırırken yanınızda iş kabul belgeniz ,pasaportunuz ve DS formunuz olsun. Belki işvereninizden bir referans mektubu da götürmeniz yararlı olabilir.
 
* Amerika’da araba kullanabilirmiyim ?
Amerikada araba kullanmak isteyen katılımcılar araba kullanmakla ilgili lokal, eyalet ve federal yasaları bilmek zorundadır. En iyi tavsiye araba süreceğiniz eyaletteki Motorlu Araçlar Şubesine(Motor Vehicles (DMV) danışmaktır. Tüm Amerikan eyaletleri yabancı sürücü belgelerini tanır. Çoğu durumda ehliyetiniz Amerikaya giriş yaptıktan sonra bir seneye kadar geçerli olacaktır. Geçerlilik süresinden emin olmak için araba süreceğiniz eyaletteki Motorlu Araçlar Şubesine (Motor Vehicles (DMV) danışın. Ehliyetiniz ancak pasaportunuzla birlikte gösterildiğinde geçerlidir.

Size kesinlikle ülkenizden ayrılmadan once uluslararası geçerli ehliyet almanızı öneririz. Uluslararası geçerli ehliyeti Amerikadan alamazsınız. Uluslarası Ehliyeti aldığınız tarihe bağlı olarak ehliyetiniz herhangi bir eyalette bir yıla kadar geçerli olacaktır. Fakat bazı eyaletler de yeni ehliyet almanız gerekebilir.
 
* Amerika da iken boş vakitlerimde dil kursuna gidebilirmiyim ?
İşinizi ihmal etmediğiniz sürece kursa katılabilirsiniz.
 
TANIMLAR

* Sosyal Güvenlik Numarası(Social Security Number) ve kartı nedir ? Nasıl alabilirim ?
Sosyal güvenlik numarası Amerika'da yasal olarak çalışabilmek için gereklidir. Amerikan hükümeti bu numarayı kimliğinizi tanımlama ve vergi ödemelerinizin takibi için kullanır. Amerika’ya vardığınızda ilk yapmanız gereken iş, bu numara için Sosyal Güvenlik Ofislerine (Social Security Office) başvurmak olmalıdır. Bu başvuruda yanınızda DS ‘2019 formunuzun bulunması gerekmektedir. Başvurudan sonra numaranızın çıkması 1 hafta ile 4 hafta arası sürebilir, bu tarihler arasında yasal olarak çalışabilmeniz için Sosyal Güvenlik Ofisten almanız gereken başvuru yaptığınızı ve numara çıkana kadar çalışabileceğinizi gösteren mektubu işverene sunmanız gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Numarası ile daha detaylı bilgiyi Exchange International tarafından düzenlenecek oryantasyonda ve Work and Travel Başvuru kitapçıklarında bulabilirsiniz.
 
* Öğrenciler daha önce Amerika’da bulunduklarında almış oldukları Sosyal Güvenlik Numarasını (Social Security Number) kullanabilirler mi ?
Evet. Sosyal güvenlik numarası bir kere alındığı zaman hayat boyunca o kişiye aittir. Bu yüzden öğrenci daha evvel sosyal güvenlik numarasını almışsa tekrar bu numara için başvurmasına gerek yoktur.
 
*SEVIS Nedir ?
SEVIS Uluslararası Yabancı Öğrenci ve Değişim Programı katılımcılarının Amerika'da kaldıkları süre boyunca bilgilerinin toplandığı, yönetildiği ve düzenlendiği sistemdir. Sistemi; Amerika İç Güvenlik Departmanı (DHS) yönetmektedir. Programın zorunlu parçalarından olarak Amerika’ya vardığınızda bilgilerinizi bu sisteme girmek gerekir. Sisteme kayıtlarını yaptırmayan öğrenciler programdan çıkarılacak ve Amerika'da yasal olarak bulunma haklarını yitirecektirler.
 
* Kaza ve  Sağlık sigortam olacak mı ?
Program sponsorumuz tarafından sigortalısınız.

* I - 94 Kartı nedir ?
Beyaz renkte küçük bir kart olan I -94 kartı uçuşunuz sırasında uçuş görevlisi tarafından size verilecek formu doldurmanız gereklidir. Bu form sizin Amerika’ya giriş-çıkış kaydınızdır.Bu kartın bir kısmı Amerika’ya girişinizde pasaportunuza zımbalanacaktır ve bu kısımda Amerika’dan ayrılmanız gereken son tarih yazacaktır.
 
* W-4 Formu Nedir ?
İşe başladığınız zaman işvereniniz tarafından size doldurtulacak bu formda aldığınız maaşın ne kadarının vergiye sayılacağı belirlenecektir.
 
* Sevis kaydımı nasıl yapacağım ?
Amerika ‘ya girer girmez ilk yapmanız gereken SEVIS kaydınızı aktif hale getirmenizdir. Bunun için sponsorunuzun web adresine girmelisiniz ve bunu varışınızdan itibaren en geç 10 gün içinde yapmalısınız.Bu konuda ayrıntılı bilgi size Exchange International tarafından verilecektir.
 
VİZE
 
* 30 günlük seyahat hakkı nedir ?
Amerika'da Göçmen Bürosu (INS) tarafından J-1 programı katılımcılarına tanınan bir haktır. DS- 2019 formunda belirtilen tarihin bitiminden itibaren 28 gün süre ile seyahat edebilir ve dönüş hazırlıklarını yapabilirler. Bu süre içinde Amerika dışına seyahat eden öğrenciler tekrar ülkeye giremeyebilirler çünkü artık J-1 statüsünde bulunmayacaklardır.
 
* Öğrenci Work and Travel Programı devam ederken Amerika’ya giriş çıkış yapabilir mi ?
J-1 vizesinin üzerinde birden fazla giriş hakkınızın olup olmadığı belirtilmiştir. Eğer vizenizde "entry" kelimesinin altında 'M' harfi varsa (Multiple entry) DS-2019 formunuzda belirtilen tarihler arasında Amerika'ya birden fazla giriş yapabilirsiniz. Eğer vizenizde 'M' harfi yoksa bir kere çıkış yaptıktan sonra tekrar giriş yapamazsınız.
 
* Vize alabilme garantisi varmı ? Yoksa vize alma ihtimalim nedir ?
Vize alma garantisi verilemez. Ancak konsolosluğun belirlediği kriterlere uygun kişiler başvuru yaptığı taktirde red alma oranı çok düşer.
 
* Vize almak için nelere dikkat etmeliyim ?
Exchange International tarafından size bildirilecek olan vize öncesi hazırlamanız gereken tüm evrakların eksiksiz olmasına dikkat etmelisiniz. Vize randevu günü ve saatinde konsoloslukta hazır bulunmalısınız.Size vize için detaylı bir bilgi görüşme öncesi Exchange International  tarafından verilecektir.

*Pasaport nasıl çıkartılıyor ?
www.egem.gov.tr adresinden işlemler konusunda gerekli bilgiyi alabileceğiniz gibi Exchange International de size bilgi verecektir.
 
* Program bitiminde vizemi uzatmam yada farklı bir programla kalmak için değiştirmem mümkün mü ?
Vizenizin bitiminde mutlaka yurda dönmeniz gereklidir .Vize uzatmak yada farkli bir programla kalmak için vize değişikliği mümkün değildir. Orada iken farklı bir programa kayıt olsanız bile vizenizi gelip Türkiye den değiştirmelisiniz.
 
SORUNLAR
 
*Eğer öğrenci işinde bir takım sorunlar yaşarsa ne yapması gerekir ?
Öncelikle öğrenci işvereni ile konuşarak sorunlarını çözmeye çalışmalıdır. Eğer işvereni ile konuşmasına rağmen sorunlarını çözemezse bir an önce Exchange International'e ve sponsorunuza başvurarak yardım istemelidir. Bütün bu çabalara rağmen sorunlar halledilemiyorsa öğrenci başka bir iş arama hakkına sahiptir. Öğrenci kendisine uygun yeni bir iş bulduğunda işi değiştirmeden önce İşveren Onay Belgesini imzalatarak sponsorunuza ulaştırmak durumundadır.
 
* Acil durumlarda ne yapmalıyım ?
Acil durumlarda sponsor destek hattını Amerika’nın her yerinden ücretsiz arayabileceğiniz gibi Exchange International de size yardımcı olacaktır.
 
* Pasaportumu ve gerekli evraklarımı kaybedersem ne yapmalıyım ?
Öncelikle Amerika’ya gitmeden tüm resmi formlarınızın ( pasaport , DS 2019 formu ,sigorta belgeleri)ikişer adet fotokopisini çektiriniz ve birer kopyayı evde bırakıp birer kopyayı da yanınıza alınız.Pasaportunuz kaybolduğunda size en yakın Türk konsolosluğu ile bağlantı kurunuz .Diğer evraklarınız kaybolduğunda ise Exchange International'a ve aynı anda sponsorunuza bildiriniz.
 
* Kültür Şoku Nedir ?
Kültür şoku insanların bir  kültürden diğerine  geçtiklerinde gerçekleşen bir tür karışık duygular stresidir. Dil farklılığı ile uğraşmak, söylenmeyen ama varolan kurallar ve yeni fiziksel çevre çok büyük bir endişe ortamı yaratabilir. Katılımcılar bunlardan birisi, hepsini yaşabilirler ya da kültür şokunun tipik süreçlerinden hiçbirini yaşamayabilirler. Exchange International katılımcıları destekler ve onları bu tecrübeyi rahatlıkla atlatabilmeleri için gereken yardımı yapar.

arkadaşına gönder paylaş
NAZLI
DENİZ

Work and Travel Hakkında Yanlış Bilinen Şeyler!

Work and Travel Hakkında Yanlış Bilinen Şeyler!

devamı ››
SELCUK
BERBER

Work and Travel Fiyatları

Work and Travel Fiyatları, Work and Travel programına katılımı ya da şirket seçimini belirleyen salt...

devamı ››